Haar werken zijn gelaagd en zwart van karakter, veroorzaakt door de tragiek van de onderwerpen en de heftigheid waarmee de kunstenaar het oppervlak van de tekening met een mes bewerkt. Het beschadigde museumkarton waarop zij tekent, de huid van het werk, veroorzaakt een intensivering van het thema. Het licht in het werk versterkt het drama van het onderwerp; het sluipt er als een fantoom van stilte doorheen. Door dit clair-obscur ademen de tekeningen  een beklemmende sfeer die versterkt wordt door de prominente afwezigheid van de mens zelf.
Raquel Maulwurf werkt in series met thema’s als Trümmerfelder, FLAK, Going Nuclear, Burning en Black Sea. De tentoonstelling die op 21 oktober 2012 bij Galerie Schoots + Van Duyse geopend wordt draagt de titel "The Wake". Letterlijk betekent dit het kielzog, het spoor dat de kiel van een schip in het water achter zich trekt, wanneer de boot voortvarend vooruit strevent. Nietsvermoedend van wat het achter zich laat. Een motief dat in het verlengde ligt van eerdere series.

Raquel Maulwurf heeft inmiddels een grote bekendheid verworven in de Nederlandse kunstwereld. Het Stedelijk Museum Schiedam toonde in 2007 als eerste museum in Nederland een belangrijke solo-expositie van haar, waarna verschillende museale presentaties volgden. In België was haar werk te zien in het IKOB Museum in Eupen. In 2009 had zij haar eerste solotentoonstelling in New York, gevolgd door een residency in New York aan het ISCP in 2011. Inmiddels maken veel tekeningen deel uit van belangrijke particuliere en bedrijfscollecties in binnen- en buitenland. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft recentelijk een aantal grote werken van haar aangekocht.       
De tentoonstelling bij Galerie Schoots + Van Duyse aan de Napoleonkaai 15 in Antwerpen wordt om 15.30 uur geopend door Drs Rick Vercauteren, directeur van Museum van Bommel van Dam in Venlo (NL). Uw aanwezigheid wordt van harte op prijs gesteld.
20 Oktober t/m 2 December 2012

The wake

21.10.2012 - 02.12.2012

Raquel Maulwurf (Madrid, 1975) is een Nederlandse kunstenaar die met haar, vaak enorme, monumentale houtskooltekeningen de gevolgen van destructief menselijk handelen in beeld brengt. Zowel het stedelijk landschap als de natuur zelf vormen in haar werken het decor van het menselijk tekort.