Ter gelegenheid van deze ontmoeting met de kunstenaar zal het boek "In Questa Tomba Oscura" 
verkrijgbaar zijn, aangevuld met een originele  (15 ex) en gesigneerde editie van het werk 'The Skull Within - Eggs' uit 2010,  formaat 23,5 x 29,5 cm voor de prijs van 75 euro.

De (im)potente camera van Doctor Spankenstein, (nie) wel tot die daad in staat(nie)

Causerie met Spank Moons: een inkijk in het werk, tussen het werk. Spank Moons vijst de werkelijkheid een poot uit. De foto’s uit de Spankenstein-periode zijn melancholische zelfensceneringen die in de werkelijkheid geplakt lijken. Spank fotografeert zijn milieu, zijn jongenskamer, zijn familie in het salon, zijn fantasieën en je zou zweren dat we bij de Moonsen kunnen binnenkijken. Akelig herkenbaar gewoon. Die alledaagsheid krijgt echter een kleine deuk waardoor de banaliteit plots gaat kantelen. Met tedere ironie geeft Spank inkijk in zijn leefwereld, je kijkt mee met zijn fantastisch vermogen om te ontsnappen aan zijn salon, zijn jongenskamer, zijn milieu. Er sluimert altijd een dosis absurdisme in zijn ‘geleende werkelijkheid’ door waardoor de herkenbaarheid aanvaard en doorprikt wordt. Deze foto’s ademen zoals gezegd melancholie uit, maar ook mildheid en speelsheid. Spank drukt af met een knipoog. Zijn beelden laten de werkelijkheid struikelen over de eigen absurditeit.

Van Spankenstein naar In Questa Tomba Oscura is een hele grote stap. De jongenskamer wordt ingeruild voor de tombe, het Vlaamse absurdistan voor de universele onontkoombaarheid van de dood. De grappige zelfensceneringen lossen op in confrontaties met de alomtegenwoordige botten die ons herinneren aan de harde binnenkant van het leven die als een essentie ons bestaan markeert: we moeten allen sterven.  We gaan heen en maken plaats. De beenderen, de assen, ze zijn als een laatste voetafdruk voor onze kortstondige doortocht hier.

In Spankenstein plakte de fotograaf het beeld in de werkelijkheid, zijn foto’s leken ‘het leven-zoals-het-is’ af te beelden, met een kleine inkeping erin, als een vriendelijke kneep in de wang. In In Questa Tomba Oscura wordt deze verhouding om zijn as gedraaid: de werkelijkheid lijkt nu ingepast te worden in het beeld. Spank Moons wil de tragiek van de dood vangen door het in zijn iconografische traditie na te jagen.

Luk Van Den Dries

Spank Moons

Lezing Zondag 23 juni 15.30 uur

De (im)potente camera van Doctor Spankenstein
(nie) wel tot die daad in staat(nie)
Causerie met Spank Moons: een inkijk in het werk, tussen het werk. In een 'atelier'-setting neemt Spank Moons ons mee op een visuele roadtrip .  Afspraak bij een hapje en een drankje
op zondag 23 juni om 15.30 u. in Galerie Schoots+Van Duyse