In 1961 was Henderikse mede-oprichter van de Nederlandse Nul-groep (samen met Armando, Henk Peeters en Jan Schoonhoven), de kunstenaarsgroep die nadrukkelijk aansluiting zocht bij de internationale ZERO-beweging en haar sympathisanten.
Sinds 2000 werkt Henderikse, naast New York, ook vanuit een atelier in Antwerpen en behoort daarmee, samen met Paul van Hoeydonck, tot de laatste nog actieve kunstenaars van ‘generatie ZERO’ in België. Onafhankelijk publicist-curator Antoon Melissen stelt onder de titel ‘Jan Henderikse - ZERO to Infinity’ een tentoonstelling samen die vroeg werk uit het Nul-tijdvak contrasteert met nieuw werk. Enkele groot-formaat assemblages uit 1965-1967 uit de collectie van de kunstenaar werden nooit eerder getoond en beleven in de tentoonstelling hun primeur.
Internationale context                                                                                                                                                          De solotentoonstelling ‘Jan Henderikse - ZERO to Infinity’ is nadrukkelijk gelijklopend aan de tentoonstelling ‘ZERO. Let us Explore the Stars’ in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Daar opent op 4 juli een belangrijke expo over deze internationale kunstbeweging met werk van onder meer Heinz Mack, Otto Piene, Günther Uecker, Lucio Fontana, Enrico Castellani, Piero Manzoni en de Nederlanders Armando,  Henderikse, Peeters, Schoonhoven en Herman de Vries. Ook het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, de Peggy Guggenheim Collection in Venetië en Martin-Gropius-Bau in Berlijn besteedden winter 2014 en voorjaar 2015 met omvangrijke tentoonstellingen aandacht aan ZERO.
Het tentoonstellingsconcept                                                                                                                                              De keuze om Henderikses vroege werk in lijn te zetten met meer recente stukken, mag worden beschouwd als een inhoudelijk statement. Waar de tentoonstellingen in Amsterdam, Berlijn, New York en eerder ook die in het Antwerpse MuHKA het historische kader als uitgangspunt hebben, zoekt Antoon Melissen in het geval van Henderikse nadrukkelijk de verbinding met vandaag. Melissen: ”De titel ‘Jan Henderikse – ZERO to Infinity’ weerspiegelt de actualiteit en de betekenis van Henderikses oeuvre. ‘Infinity’ staat voor Henderikses wijdse blik: het leven van alledag in al haar variëteit en veelkleurigheid blijft leidraad, zijn liefde voor het ‘commentaarloos isoleren en annexeren’ van objecten en onbewerkte materialen. In dat laatste element herkennen we een strategie van de Nul-beweging, de Nederlandse ‘tak’ van ZERO die met de toepassing van nieuwe, veelal industrieel vervaardigde en niet-artistieke materialen en objecten zocht naar een verruiming van het traditionele kunstbegrip en een herdefiniëring van kunstenaarschap. ZERO mocht voor Henderikse dan een uitgangspunt zijn, een dogma was het nooit. Zo refereert ‘Infinity’ ook aan de ontwikkeling die zijn werk tot op de dag van vandaag nog doormaakt, in zowel formeel als programmatisch opzicht.”
Jan Hoet schreef in zijn verslag van zijn atelierbezoek op 2 november 2013: ”Henderikse overtuigde me in het besef dat hij zich eigenzinnig blijft positioneren binnen de kunst van zijn tijd als iemand voor wie niets te min of te plat is en alles zijn plaats heeft in een wereld die vol en over is van informatie, weze het kratten, fruitkistjes met niemendalletjes, accumulaties van nummerplaten of kurken, dat alles geënt in een cirkelvorm of vierkant of geometrische non-vormen, zoals hij ze noemt.”

Jan Henderikse (Delft, 1937); mede-oprichter Nederlandse Informele Groep (1958) en Nul-groep (1961); woonde van 1959-1963 in Düsseldorf en onderhield contact met onder meer Heinz Mack, Otto Piene, Günther Uecker, Piero Manzoni, Lucio Fontana, Enrico Castellani en Yves Klein; mede-organisator van de tentoonstelling ‘Nul’ in het Amsterdamse Stedelijk Museum, maart 1962; woonde van 1963-1967 op Curaçao; trok zich in 1964 terug uit de Nul-groep; woont vanaf 1967 in New York; geeft vanaf de jaren tachtig ook kunstenaarsboeken en edities uit; werkte van 1988 tot 2000 ook in Berlijn; pendelt sinds 2000 tussen zijn ateliers in New York en Antwerpen.
Antoon Melissen (Borne, 1967); kunsthistoricus en zelfstandig publicist-curator; deelname aan internationale onderzoekstrajecten naar de ZERO-beweging; lid Scientific Board and Research Group van de ZERO Foundation in Düsseldorf; publiceerde monografieën over Jan Henderikse (Hatje Cantz, 2010) en Armando (nai010, 2015); in voorbereiding is een monografie over Jan Schoonhoven (verwacht najaar 2015); schreef in 2014-2015 essays over ZERO in catalogi van de Peggy Guggenheim Collection, Venetië, het Stedelijk Museum in Amsterdam, Martin-Gropius-Bau in Berlijn en David Zwirner Gallery in New York.
Praktische informatie
Jan Henderikse - ZERO to Infinity
vanaf 28 juni tot en met 27 september
open woensdag tot en met zondag van 13.00u tot 18.00u

vernissage zondag 28 juni om 15.00u

Galerie Schoots + Van Duyse en Kunstzolder.be
Napoleonkaai 15 - 2000 AntwerpenContactpersonen:
Roland Janssen  +32 (0)468 18 89 28 - r.janssen@galerieschoots-vanduyse.be
Stijn Coppejans  +32 (0)486 20 27 78 - info@kunstzolder.be

Voor meer informatie over de tentoonstelling:
Antoon Melissen  +49 (0)1577 3136767 / +49 (0)30 526 62 828 – antoonmelissen@xs4all.nl

Voor aanvraag beeldmateriaal (rechtenvrij reproduceerbaar):
Roland Janssen  +32 (0)468 18 89 28 - r.janssen@galerieschoots-vanduyse.be


www.galerieschoots-vanduyse.be
www.kunstzolder.be
www.about.me/antoonmelissen

Jan Henderikse - ZERO to Infinity Curator: Antoon Melissen

28.06.2015 - 27.09.2015

Jan Henderikse - ZERO to Infinity
Aansluitend op de toenemende belangstelling en herwaardering voor de internationale ZERO-beweging, organiseren Galerie Schoots + Van Duyse en Kunstzolder.be in Antwerpen een omvangrijke presentatie van Jan Henderikse.